سایز پیچ و مهره یکی از عوامل حیاتی در هر پروژه ساختمانی یا صنعتی است. انتخاب صحیح سایز پیچ و مهره نقش بسیار مهمی در استحکام و پایداری اتصالات دارد، علاوه بر آن هنگام خرید پیچ میتواند یکی از فاکتور های مهم در قیمت پیچ باشد . در این مقاله به بررسی سایز انواع پیچ و کاربردهای هرکدام از سایزهای مختلف آن میپردازیم تا شما را در انتخاب بهترین سایز پیچ و مهره برای پروژههای خود راهنمایی کنید.
انواع پیچ و اجزاء اصلی آن
بدون شک یکی از موارد بسیار پرمصرف در صنایع گوناگون برای ایجاد اتصالات دائم، موقت، سست و مستحکم، پیچها و مهرهها هستند. انواع مختلف سایز پیچ و مهره به شرح زیر هستند:
- پيچ فلز
- پیچ ماشینی
- پیچ چوب
- پیچ آلن
- پیچ نوک مته ای
- پیچ شش گوش
- پیچ چشمی
- پیچ نوک بر
- پیچ مغزی
- پیچ بار
- پیچ شانهای
- پیچ لگ
- پیچ متری
- استاد بولت
- یو بولت
- جی بولت
- هنگر بولت
- انکر بولت
- تی بولت
- پیچ پروانه
- پیچ بال پروانه
اجزاء سازنده اصلی پیچ
اجزاء اصلی یک پیچ شامل سرپیچ، ساقه پیچ، قطر و رزوه هستند.
- سر پیچ (Head): سر پیچ یکی از قسمتهای مهم پیچ محسوب میشود که معمولاً از بقیه قسمتهای آن بزرگتر است. سر پیچ قسمت جلویی پیچ را میسازد و مانع از این میشود که پیچ، بهطور کامل در قطعه فرو برود. سر پیچها دو نوع تخت و گرد دارند.
- ساقه پیچ (Shank): از سر پیچ تا انتهای آن به ساقه معروف است. با توجه به کاربرد، ساقه پیچ ممکن است رزوه شود و به دو نوع استوانهای یا مخروطی تقسیم میشود.
- رزوه (Thread): رزوه یا خمیر پیچ برای محکم کردن دو قطعه به کار میرود و بر روی ساقه پیچ قرار میگیرد.
انواع رزوه در سایز پیچ و مهره به صورت زیر تقسیمبندی میشود:
- درشت
- ریز
- دندان ارهای
- چهار گوش
- آمریکایی
- حلزونی
- ۸ تایی
- ۱۲ تایی
- ۱۶ تایی
لازم به ذکر است که پیچها بر اساس نوع رزوه میتوانند راستگرد یا چپگرد بوده و به انواع پیچ یکراهه، دوراهه و چندراهه گروهبندی شوند.
سایز پیچهای گوناگون برای کاربردهای مختلف
اندازهگیری طول پیچ از فاصله شروع رزوهها تا انتهای پیچ صورت میگیرد. برای پیچهای ششگوش یا پیچهای آلنی، طول از زیر سطح پیچ تا انتهای پیچ اندازهگیری میشود؛ اما برای پیچهایی که قسمت بالای سر آنها همسطح است و سطح صافی دارند، مثل پیچ آلنی سر تخت، طول از بالای سر اندازهگیری میشود. برای اندازهگیری طول پیچ، میتوان از خطکش یا پیچگیج استفاده کرد. حرف L معمولاً به ما طول پیچ را نشان میدهد.
در مورد شمارههای روی پیچها، این اعداد به ترتیب نشاندهنده قطر پیچ، گام پیچ و طول پیچ هستند. این اطلاعات میتوانند بر اساس دو سیستم متفاوت، یعنی متریک و استاندارد اینچ، نمایش داده شوند. در سیستم متریک، به عنوان مثال، Hexbolt M22X3.0X80 DIN933 به این معنی است که یک پیچ ششگوش با قطر ۲۲ میلیمتر، گام ۳ میلیمتر و طول ۸۰ میلیمتر (یا ۸ سانتیمتر) با استاندارد DIN933 در اختیار داریم.
در سیستم استاندارد اینچ، مثالی از یک کد پیچ بهصورت Hexbolt 1-1.4 20U.C x 3’’ G5 است که در آن به یک پیچ ششگوش با قطر ۱.۴ اینچ، گرید ۵، طول پیچ ۳ اینچ با ۲۰ دندانه در اینچ (U.C به معنای دندانه درشت و U.F به معنای دندانه ریز است) اشاره شده است.
کاربرد انواع پیچ های پر مصرف
- پیچ چوب: این نوع پیچ دارای دندانههای درشت است و برای اتصال دو قطعه چوبی به کار میرود. سر مخروطی این پیچ به آن اجازه میدهد که پیچ در سطح چوب قرار بگیرد.
- پیچ ام دی اف (MDF): پیچ ام دی اف برای اتصال ورقههای امدیاف به کار میروند و سر آنها به شکل ستارهای طراحی شده است تا از ایجاد شکاف در ام دی اف جلوگیری کند.
- پیچ ماشینی: این پیچها دارای ساقه و رزوه کامل هستند و در مواردی که دسترسی به یک سمت اتصال وجود دارد، استفاده میشوند.
- پیچ مغزی: این پیچها برای محکم کردن سطوح مناسب هستند.
- پیچ فلز: این پیچها با رزوههای نوکتیز، برای نفوذ راحت در فلزات طراحی شدهاند.
- پیچ چشمی: این پیچها دارای یک حلقه در انتهای آنها هستند و برای اتصال طناب یا زنجیر بهکار میروند.
- پیچ شش ضلعی: این پیچها با سر شش ضلعی پرکاربرد هستند و انواع مختلفی از آنها با استانداردهای مختلف وجود دارند.
- پیچ لگ یا تأخیری: این نوع پیچها برای اتصال متریالهای سنگین به کار میروند و در بخشی از ساقه آنها، رزوهای وجود ندارد.
- پیچ بتن: این پیچها مانند پیچ سر مخروطی یا انکر بولت، با رزوههای سخت و کوتاه برای اتصال در بتن طراحی شدهاند.
- پیچ نوک مته ای: پیچ نوک مته ای برای سوراخکاری و نفوذ در سطوح مورد نظر استفاده شده و از جنس استنلس استیل ساخته میشوند.
- پیچ نوک بر: این پیچها شباهت زیادی به پیچ ماشین دارند و در مواردی که برای بستن به گشتاور بالا نیاز باشد، استفاده میشوند.
سخن پایانی
در این مطلب در مورد سایز انواع پیچ صحبت کردیم. متوجه شدیم که پیچها برای ایجاد اتصالات مطلوب و محکم در صنایع و متریال مختلف، دارای سایزها و انواع گوناگونی هستند. پیچها در صنایع بسیاری مانند صنعت ساختمان، صنعت خودروسازی، صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پل، سدسازی، لوازم خانگی و صنعت کشتیسازی مورد استفاده قرار میگیرند، اگر مایل به خرید اینترنتی پیچ هستید میتوانید از وب سایت پیچ آنلاین 24 این وبسایت با گرد هم آوردن برترین فروشندگان پیچ و مهره در ایران توانسته است پیچ و مهره را به قیمت درب کارخانه به مشتریان ارائه دهد .